دکتر سیدمحسن <span>طباطبایی</span> مزدآبادی

پایگاه اطلاع‌رسانی

دکتر سیدمحسن طباطبایی مزدآبادی

دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری

دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری

۱۲:۰۳ - ۱۳۹۶/۵/۱
مقالات
شماره خبر: -۵۴۱۰۵۴

کتاب: دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری ناشر: نشر ترمه سال انتشار: 1395 توضیحات : کتاب مورد تأیید رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی

تعریف دانشنامه

-         مجموعه یا گردایه نوشتاریِ جامع و فشرده‌ای که شامل اطلاعاتی در خصوص کلیه شاخه‌های یک دانش یا شاخه مشخصی از  یک دانش تخصصی  است.

-         دانشنامه‌ها دربرگيرنده يافته‌هاي علمـي و تجربي متقن علمی هستند كه در حوزه‌هاي متفاوت تحقيقي و آموزشي به كمك پژوهشگران مي‌آيند.

 

تفاوت دانشنامه با واژه نامه

تفاوت بارز میان دانشنامه با فرهنگ واژگان در اين است كه واژه‌نامه‌ها معاني مختلف يك واژه را بيان مي‌دارند، اما دانشنامه‌ها مفهوم يا مفاهيم آن‌ها را در يك يا چند دانش خاص، عرضه مي‌کنند. بدين‌سـان، دانشنامه‌ها نه تنها به نحوي عميق‌تر و تفصيلي‌تر به يك واژه/مفهوم مي‌پردازند؛ بلكه در ارتباط بـا يـك دانـش معين، منظور قراردادي از آن را نیز ارایه می‌کنند.

 

معرفی دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری

-         دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری، نخستین دانشنامه جامع دوزبانه (فارسی- لاتین) انتشار یافته در حوزه نشر و چاپ ایران است که  در خلال آن سعی شده است تا  با استفاده از ابزارهای اقتصادی و مالیه شهری، مسایل و مشکلات پیرامونی حوزه های اقتصادی- مالی مناطق شهری مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد.

 

ضرورت تدوین دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری

خلاء وجود دانشـنامه تخصصی در حوزه اقتصاد و مالیه شهری براي استفاده مديران و كارشناسان شهري و بانکی کشور، و ضرورت توجه به جایگاه ویژه اقتصاد شهری در راستای پیشرفت علوم اقتصادی کشور به ویژه اقتصاد شهری و این مهم که پژوهش‌های ژرف و گسترده در زمینه اقتصاد شهری و عرضه نتیجه آن‌ها به شکل‌های مختلف و پراکنده،‌ نیاز به دانشنامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌- به عنوان ابزاری ضروری برای سازماندهی مباحث‌- را به منظور استفاده در پژوهش‌های بعدی، مسلم ساخته است.

 

 

 

اهداف دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری

اساساً هدف تدوين دانشنامه ها، ارتقاي سطح آگاهي ها و بهبود كيفي و كمي یک دانش تخصصی است و لذا مي‌توان اهداف تدوين دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری را بدين گونه درنظر داشت:

·         الف) هدف كلي

-       اطلاع‌رساني سازمان يافته در زمينه اقتصاد و مالیه شهری و ساير زمينه‌هاي مرتبط

 

·         ب) اهداف جزئي

-       معرفي اقتصاد شهری و مالیه شهری به عنوان يكي از شاخه‌هاي تخصصی اقتصاد،  در حال حاضر؛

-       ارایه مداخل واژگانی در حیطه تاريخچه و سير تحولات اقتصاد شهری، مديريت شهري و مالیه شهری؛

-       ارایه مداخل واژگانی در حیطه مباني و مفاهيم زيربنايي و نظريات ارایه شده در حوزه اقتصاد شهری، مديريت شهري و مالیه شهری؛

-       ارایه مداخل واژگانی در حیطه مباني حقوقي اقتصاد شهری، مديريت شهري و مالیه شهری؛

-       ارایه مداخل واژگانی در حیطه ابعاد فني و عمراني اقتصاد شهر، مدیریت شهر و امور مالی شهرها؛

-       ارایه مداخل واژگانی در حیطه ابعاد جغرافيا و برنامه ریزی در حوزه اقتصاد شهری، مدیریت شهری و مالیه شهری؛

-       ارایه مداخل واژگانی در حیطه ابعاد اقتصاد و مدیریت حمل و نقل شهري و تامین منابع مالی آن؛

-       ارایه مداخل واژگانی در حیطه مفاهيم جمعیت شناختی و نقش اين مفاهیم در اقتصاد و مالیه شهرها.

-       ارایه مداخل واژگانی در حیطه مفاهيم جمعیت شناختی و نقش اين مفاهیم در اقتصاد و مالیه شهرها.

-       ارایه مداخل واژگانی در حیطه مفاهيم منابع انساني و اجتماعي و نقش اين منابع در رشد و توسعه اقتصادی و مالی شهرها.

 

دامنه عملکردی دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری

با توجه به دامنه كار و حيطه عمل حوزه‌های علمی و تخصصی اقتصاد و مالیه شهری، با توجه به تمامی حساسیت‌های موضوعی در این خصوص، ضروري می‌نمود تا پوشـش موضـوعي مـدخل‌های واژگانی، گستره نسبتاً وسيعي در زمينـه‌هـاي مـرتبط بـا اقتصاد و مالیه شهری؛ اعم از مـديريت شهری، جامعه‌شناسي شهری، جغرافيای شهری، معماري، برنامه‌ريزي شهري، منابع درآمد شهری، مدیریت مالی شهری، ابزارهای مالیه شهری و دیگر شاخه‌هاي مرتبط با آن ها مدنظر قرار گيرند.

 

مزیت و نقاط قوت دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری

-         در این دانشنامه از بیش از 3300 واژه و مفهوم تخصصی استفاده شده که از بطن بیش از 3000 منبع فارسی و لاتین استخراج، ترجمه و تدوین شده اند.

-         در این دانشنامه، برای نخستین بار از جدیدترین سیستم منبع دانشنامه نویسی در جهان مبتنی بر درج منابع جداگانه برای هر مدخل واژگانی بهره گرفته شده است.

-         در این دانش نامه، ضمن حفظ خط سیر اصلی موضوع محوری کتاب که همانا اقتصاد و مالیه شهری است، به تمامی شاخه ها و زیر شاخه های علمی مرتبط با این حوزه تخصصی اعم از اقتصاد خرد، اقتصاد عمومی، اقتصاد کلان، جامعه شناسی شهری،         جمعیت شناسی، شهرسازی و معماری، برنامه ریزی شهری، مدیریت و توسعه شهری، جغرافیای شهری، بوم شناسی شهری و .......... پرداخته شده و کلیه موضوعات محوری مرتبط مورد تدقیق و امعان نظر قرار گرفته است.

 

ارکان تخصصی دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری

اركان اختصاصي دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری بر اجزایی به شرح ذیل، مشتمل می‌گردد:

-   مدير گروه علمی

-   دبير علمی

-   شوراي علمي- تخصصی

-   مشاوران علمی

-   گروه ویراستاری (اعم از فارسی و لاتین)

-   بخش پشتيباني و نمونه‌خوانی مدخل‌های واژگانی و حروف‌چيني.

 

زمان و نيروي تخصصي جهت تهيه دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری

اين اثر، حاوي بررسی و مطالعه بيش از 1800مقاله و کتاب فارسی و  در حدود 1200 مقاله و کتاب الکترونیک لاتین در زمينه هاي مختلف علوم حوزه هاي تخصصي اقتصاد و مالیه شهری بوده و به همت انجمن علمی اقتصاد و مدیریت شهری ایران به عنوان برترین انجمن علمی گروه علوم انسانی کشور و زیر نظر مدیر علمی جناب آقای دکتر محمد حسین پورزرندی و دبیر علمی جناب آقای دکتر سید محسن طباطبایی و با حمایت مالی بانک شهر، با همکاری و مشورت های علمی- تخصصی بيش از 20 کارشناس و صاحب نظر حوزه های مدیریت، اقتصاد، جمعیت شناسی، جامعه شناسی، شهرسازی و .... با مراتب علمي استادياري تا استاد كامل تهيه شده و در مجموع بيش از 7500 نفر- ساعت در طی مدت 3 سال زمان برده و به منصه ظهور رسیده است.

 

نقش دانشنامه اقتصاد و مالیه شهری

امروزه نقش بنيادين دانشنامه هاي آموزشي مختلف در توسعه اقتصادی، سياسي، فرهنگي و اجتماعي به ويژه مديريتي بر كسي پوشيده نيست و مي توان گفت كه كليد توسعه يافتگي هر نظام اجتماعی به ویژه اجتماعات شهری بر پايه استفاده از منابع معتبرآموزشي آن نظام قرار دارد. يكي از منابع مورد نظر در رشد و توسعه، توسعه منابع انساني است كه در اين راستا دانشنامه هاي مختلف فرهنگي، علمي، كاربردي، تاريخي و ....... نقش بارزي دارند به ويژه اين كه در عصر حاضر، شهرها محل زيست سهم عمده جمعیت بشري مي باشند و از اولويت هاي هر مديريت شهري، شناسايي و باز تعريف واژگان مورد نياز تعاملات بشري شهروندان است. بدين جهت و در زمينه توسعه منابع شهری و شهروندان، تأليف دانشنامه مديريت شهري نقش برجسته اي مي يابد و در همين راستا مي توان گفت اين دانشنامه در برگيرنده يافته هاي علمي و تجربي است كه در حوزه هاي مختلف تحقيقي و آموزشي به كمك پژوهشگران شهري به ویژه کارشناسان حوزه اقتصاد و مالیه شهری مي آيد.

آیا مایل به اطلاع از مطالب جدید هستید؟