دکتر سیدمحسن <span>طباطبایی</span> مزدآبادی

پایگاه اطلاع‌رسانی

دکتر سیدمحسن طباطبایی مزدآبادی

رشد ۱۶ درصدی بودجه فرهنگی در لایحه ۹۶ رشد ۱۶ درصدی بودجه فرهنگی در لایحه ۹۶

رشد ۱۶ درصدی بودجه فرهنگی در لایحه ۹۶

۱۳:۴۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۳
فرهنگ
شماره خبر: ۳۳۹۶۷

دکتر سید محسن طباطبایی مزدآبادی در تحلیل وضعیت فرهنگ در لایحه بودجه ۱۳۹۶ گفت: در سال آینده به طور کلی در حدود ۹.۲ هزار میلیارد تومان بودجه برای امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری در نظر گرفته شده است که نسبت به بودجه سال ۱۳۹۵ (۷۹۰۰ میلیارد تومان) در حدود ۱۶ درصد رشد داشته است.

سید محسن طباطبایی مزدآبادی در گفت‌وگو با ایسنا خاطرنشان کرد: از کل اعتبارات امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری، ۲۱ درصد سهم فصل دین و مذهب، ۱۹ درصد سهم ورزش و تفریحات، ۲۳ درصد سهم فرهنگ و هنر، ۸ درصد سهم میراث فرهنگی، ۲۲ درصد سهم رسانه، ۴ درصد سهم گردشگری، ۲ درصد سهم صنایع دستی و ۲ درصد سهم تحقیق و توسعه است.

وی افزود: به طور کلی بودجه سال ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ در امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری مزیت خوبی نسبت به بودجه سال های گذشته دارد و آن تفکیک دقیق تری از بودجه بخش های مختلف امور فرهنگی است، در حالی که در سال ۱۳۹۴ بودجه امور فرهنگی با بودجه امور اجتماعی با هم دیده شده بودند، اما در سال ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ بودجه فرهنگی در قالب فصول جداگانه دیده شده که به مراتب دقیق تر و شفاف تر از بودجه ۱۳۹۴ است.

او با بیان اینکه نکته جالب بودجه ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶، در نظر گرفتن بخش تحقیق و توسعه به صورت مجزا در امور مختلف بودجه بخصوص امور فرهنگی است، گفت: از سوی دیگر در نظر گرفتن فصل دین و مذهب، میراث فرهنگی و صنایع دستی به صورت مجزا نیز از مزیت های بودجه تلقی می­‌شود.

این استاد دانشگاه افزود: نسبت به سال ۱۳۹۵، درصدهای فصول ۱۳۹۶ اندکی تغییر داشته، به طوری که سهم برخی از فصول رشد داشته (دین و مذهب ۲ درصد، ورزش و تفریحات یک درصد، رسانه ۲ درصد)، سهم برخی از فصول نیز کاهش (فرهنگ و هنر ۳ درصد) و (میراث فرهنگی یک درصد) کاهش داشته است. سهم فصول گردشگری، صنایع دستی و تحقیق و توسعه تغییر خاصی نداشته است.

وی با تاکید بر اینکه فصول ذیل امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری در لایحه سال ۱۳۹۶ نسبت به بودجه ۱۳۹۵ به جز فصل گردشگری که ۲ درصد رشد منفی داشته، همگی از رشد برخوردار بوده و فصل فرهنگ و هنر هیچ رشدی نداشته است، یادآور شد: در واقع فصل دین و مذهب ۳۰ درصد، ورزش و تفریحات ۲۷ درصد، میراث فرهنگی ۱۳ درصد، رسانه ۳۲ درصد، صنایع دستی ۳۲ درصد و تحقیق و توسعه ۲ درصد رشد داشته اند.

مشاور صندوق هنر با بیان اینکه نسبت تقسیمی بودجه امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری در لایحه ۱۳۹۶ نسبت به بودجه ۱۳۹۵ در بخش های هزینه ای - سرمایه ای و همچنین ملی - استانی تا حدودی تغییر داشته و تا حدودی به سمت اعتبارات هزینه ای و ملی متمایل شده است، توضیح داد: البته در فصل های مختلف ذیل امور فرهنگی، درصد ها به صورت متفاوت متمایل شده است. به عنوان مثال فصل دین و مذهب به سمت اعتبارات سرمایه ای و استانی، فصل ورزش و تفریحات به سمت اعتبارات هزینه ای و ملی، فصل فرهنگ و هنر به سمت اعتبارات هزینه ای و ملی و فصل رسانه به سمت اعتبارات هزینه ای و استانی سوق پیدا کرده است.  

دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در ادامه با تاکید بر اینکه در لایحه بودجه ۱۳۹۶ نسبت به بودجه ۱۳۹۵ سهم بودجه امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری نسبت به کل اعتبارات بودجه در بخش های ملی، استانی، هزینه ای و سرمایه­‌ای تغییر چندانی نداشته است، گفت: سهم کل اعتبارات امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری از کل اعتبارات بودجه ۱۳۹۵ حدود ۲.۵ درصد بوده، در حالی که این سهم در سال ۱۳۹۶ در حدود ۲.۶ درصد است.

وی همچنین گفت: سهم اعتبارات ملی امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری از کل اعتبارات ملی بودجه ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ حدود ۲.۱ درصد، سهم اعتبارات استانی امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری از کل اعتبارات استانی بودجه ۱۳۹۵ حدود ۱۲.۴ درصد، سهم اعتبارات هزینه ای امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری از کل اعتبارات هزینه ای بودجه ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ نیز ۲.۱ درصد و سهم اعتبارات سرمایه ای امور فرهنگی، تربیت بدنی و گردشگری از کل اعتبارات سرمایه ای بودجه ۱۳۹۵ حدود ۴.۹ درصد بوده، در حالی که این سهم در سال ۱۳۹۶ حدود ۵ درصد افزایش داشته است.

او با اشاره به اینکه سهم ۲.۶ درصدی بودجه فرهنگی از کل بودجه کشور، سهم به مراتب پایینی است، گفت: به طور کلی می توان در قالب ارقام ارائه شده در لایحه بودجه ۱۳۹۶، بودجه این سال را در بخش فرهنگی بودجه مناسبی نسبت به سال قبل دانست.

این مدرس دانشگاه تاکید کرد: با توجه به لزوم توسعه در بخش گردشگری به عنوان یکی از سیاست­های مهم و ضروری مورد اشاره در برنامه های توسعه در راستای افزایش درآمدهای غیرنفتی و ارزآور، انتظار می رود دولت توجه ویژه‌ای به این بخش داشته باشد، در حالی که اعتبارات فصل گردشگری در لایحه ۱۳۹۶ نسبت به بودجه ۱۳۹۵ کاهش داشته است.

وی با انتقاد از اینکه بودجه فرهنگی از کل اعتبارات درنظر گرفته شده در سایر امور بسیار پایین تر است (۲.۶ درصد) افزود: بودجه فرهنگی در نوسانات بودجه ای، اولین بودجه ای است که دچار انحراف ردیف می شود که باید دولت در این خصوص دقت بالاتری داشته و نسبت به تخصیص کامل بودجه بسیار اندک در امور فرهنگی، توجه ویژه داشته باشد.

طباطبایی در پایان گفت: باید در برنامه های توسعه به‌ویژه برنامه ششم توسعه، شاخص های روشن و واضحی برای بخش فرهنگی دیده شود تا ارزیابی و نظارت بر این بخش اسان تر و دقیق تر صورت پذیرد و بودجه های این بخش نیز واقعی تر شود.

منبع :

تاریخ انتشار : 1395/10/13

شماره خبر : 95101308267

آیا مایل به اطلاع از مطالب جدید هستید؟