دکتر سیدمحسن <span>طباطبایی</span> مزدآبادی

پایگاه اطلاع‌رسانی

دکتر سیدمحسن طباطبایی مزدآبادی

چاره‎ای جز حرکت به سوی اقتصاد سبز نداريم چاره‎ای جز حرکت به سوی اقتصاد سبز نداريم

نقش شهرها در ابلاغيه محيط‎زيستی رهبر معظم انقلاب اسلامی/ چاره‎ای جز حرکت به سوی اقتصاد سبز نداريم

۱۳:۱۴ - ۱۳۹۴/۸/۳۰
اقتصاد
شماره خبر: ۳۹۳۶۰۷

به گزارش پايگاه اطلاع‎رسانی انجمن علمی اقتصاد شهری ايران، سيد محسن طباطبايی مزدآبادی در نشست «بررسی نقش شهرها در ابلاغيه محيط‏زيست رهبر معظم انقلاب اسلامی» که با حضور جمعی از اساتيد دانشگاه، محققان و اهالی رسانه برگزار شد، گفت: اين ابلاغيه، موضوع محيط‎زيست را از يک مسأله حاشيه‎ای به يک موضوع راهبردی تبديل می‎کند.

وی با اشاره به اينکه بدون توجه به موضوعات محيط‎زيستی، توسعه به يک تهديد بالقوه عليه زندگی بشری تبديل می‎شود، گفت: متأسفانه طی سال‎های گذشته به دليل برخی کم‎توجهی‎ها، صدمات جبران‎ناپذيری به منابع طبيعی و محيط‎زيست کشور وارد شده است و اگر قرار باشد اين رويه ادامه پيدا کند، در آينده‎ای نه چندان دور، درگير بحران‎های جدی خواهيم شد.

مدير مسئول فصلنامه علمی - پژوهشی اقتصاد و مديريت شهری با اشاره به اين که يکی از مهمترين موضوعات محيط‎زيست، توجه به بخش‏های شهری و شهرنشينی است، ادامه داد: شهرها اساساً سازه‌های فيزيکی انسانی، در فضای طبيعی به حساب می‌آيند و مجادله بين رشد فضايی شهر و حفظ محيط‎زيست و اکوسيستم‎ها و بوم‎سازه‎ها، چالش جدی را در پيش‌روی مسئولان قرار داده است.

 طباطبايی با بيان اينکه دل‌نگرانی درخصوص آثار زيست‎محيطی شهرها، نخست در کشورهای غربی به دليل رشد سريع شهرنشينی پس از انقلاب صنعتی مطرح شد، ادامه داد: غالباً شهرهای مدرن برخلاف جريان طبيعت و در راستای غلبه با طبيعت، شکل گرفتند و در نهايت نيز در فضاهای دانشگاهی، رويکردهايی برای کاهش اين تنش تشکيل شد که جنبش «زيست‏بوم‏گرايی» يکی از مهمترين آنهاست.

مدرس دانشگاه خوارزمی با بيان اينکه شهرها به دليل مصرف بيش از حد کالا، اغلب شرايط اقليمی را تغيير می‎دهند و مواد سمی را وارد محيط‎زيست می‎کنند، گفت: انقراض گونه‎های طبيعی، تخريب جنگل‎ها، آلودگی هوا، از بين بردن منابع و مراتع، از ديگر جنبه‎های منفی رشد شهری است که محيط‎زيست را تحت تأثير قرار می‎دهد.

 طباطبايی با اشاره به اينکه در اين ميان توسعه پايدار، مقوله‎ای است که می‎تواند چالش‎های محيط‎زيست شهری را به يک فرصت تبديل نمايند، گفت: منظور از توسعه پايدار، ايجاد فضايی در حوزه‏های اقتصادی، اجتماعی و سياسی است که تضمين‎گر کيفيت مطلوب‎ زيستی باشد و پايداری اکوسيستم، منابع طبيعی و رفاه انسانی را حفظ کند.

 اين کارشناس مسائل شهری با اشاره به اين که در حوزه شهری، مفهوم پايداری ارتباط مستقيمی با کاهش آلودگی، کاهش حجم ضايعات، افزايش بازيافت، کاهش مصرف انرژی، کاهش ترافيک و هوشمندسازی دارد، يادآور شد: شهر پايدار، شهری است که مبتنی بر اقتصاد سبز، رشد و نمو می‎کند.

مشاور معاون شهردار تهران با اشاره به اينکه طی چند دهه گذشته، ايران رشد پرشتابی را در حوزه شهرنشينی تجربه کرده است، يادآور شد: جمعيت شهری ايران در سال 1335 بالغ بر 6 ميليون نفر بوده است که در سال 1385 به رقم 48 ميليون نفر رسيده است.

طباطبايی با تأکيد بر اين که اين رشد سريع، تأثيرات مخربی بر محيط‎زيست به جای خواهد گذاشت، يادآور شد: در ابلاغيه اخير که مقام معظم رهبری (زيدعزه) در حوزه محيط‎زيست صادر کردند، بند هشت آن صراحتاً به موضوع اقتصاد سبز اشاره دارد که ارتباط وثيقی با حوزه‌های شهری دارد.

وی در اين خصوص توضيح داد: اين ابلاغيه، صنعت کم کربن، استفاده از انرژی‌های پاک، محصولات کشاورزی سالم و ارگانيک و مديريت پسماندها و پساب‌ها با بهره‌گيری از ظرفيت‌ها و توانمندی‌های اقتصادی، اجتماعی، طبيعی و زيست‎محيطی را مورد تأکيد قرار می‎دهد يا در بند يازده سياست‎های مذکور، به بحث حمايت و تشويق سرمايه‌گذاری‌ها و فناوری‌های سازگار با محيط‎زيست با استفاده از ابزارهای مناسب از جمله عوارض و ماليات سبز اشاره شده است که می‎تواند به عنوان قطب‎نما و چراغ‎راه شهرداری‎ها، برای سبز کردن ابزارهای مالی خود قلمداد شود.

منبع : پايگاه اطلاع‎رسانی انجمن علمی اقتصاد شهری ايران

تاریخ انتشار : 30/08/94

آیا مایل به اطلاع از مطالب جدید هستید؟